Поділіться рецептом :-)

вівторок, 7 квітня 2020 р.

Як самому виростити пивні дріжджі

як зробити дріжджі

Читайте цей рецепт також на нашому новому сайті 🠞 www.thesaporito.com 💗

Хтось вирощує квіти, хтось зелену цибульку, а в мене в холодильнику ростуть дріжджі :-) Не закваска (про неї я згодом теж напишу, коли закінчу свої експерименти з пошуком ''мого'' рецепту). А поки в мене повним ходом йде процес вирощування, вірніше розмножування колонії класичних пивних дріжджів :-) Я не хімік, і не біолог, і взагалі нічогісінько не знаю про тонкощі мікроорганізмів і їх життєвий цикл, тож в своїх експериментах довірилась досвіду людей, які в тому розбираються більше, ніж я, перечитала різну літературу, подивилась багато відео і навчилась вирощувати домашні пивні дріжджі, такі ж ароматні (а може й більше) і активні, як ті, що всі звикли купувати вже готовими в магазині. Хоча, знаєте, домашні мені для випічки набагато кращі за магазинні. Можливо, на другий день після приготування ваші дріжджі не будуть ще такими активними і тісто не ростиме з шаленою швидкістю, але починаючи з третього дня можна спокійно братись за випічку. З 25г свіжих (або 10г сухих) у вас вийде 100г домашніх дріжджів, які потім знову можна розмножувати. Вийде таке безвідходне виробництво :-) А ще це дуже простий, цікавий і захоплюючий процес. Важливо тільки для першого приготування використати дріжджі хорошої якості, без різноманітних добавок (вони дуже часто присутні в сухих дріжджах, бо тоді, нажаль,  нічого не вийде).

Щоб приготувати (виростити чи розмножити) пивні дріжджі потрібно:
Читайте цей рецепт також на нашому новому сайті 🠞 www.thesaporito.com 💗
  • 25г свіжих пивних дріжджів (або 10г сухих - дуже важливо, щоб до складу сухих дріжджів не входили ніякі стабілізатори чи щось типу того, в списку інгредієнтів повинні бути лиш сухі пивні дріжджі і нічого іншого)
  • 25г кип'яченої води кімнатної температури (краще використовувати звичайну відфільтровану воду, а не мінеральну - різноманітні мінерали і солі в ній присутні сповільнюють процес утворення дріжджової колонії, або взагалі можуть її вбити)
  • 60г борошна (чим менший вміст протеїнів у борошні, тим швидше утворяться дріжджі, в мене борошно типу 00)
Дріжджі розчиніть у воді кімнатної температури (щоб розчинити сухі дріжджі просто залиште їх у воді на 5-10хв, потім гарно перемішайте)


Досипте борошно (не потрібно його просіювати)


Замісіть ''тісто'' і надайте йому форми кульки (еластичної консистенції не вийде, та й не має в тому потреби, головне, щоб інгредієнти більш - менш між собою з'єднались). Дуже важливо місити добре вимитими руками!


Покладіть кульку в контейнер, що герметично закривається (мені ідеально для цього підійшла баночка від дитячого харчування). Баночка чи контейнер теж повинні бути добре помиті і насухо витерті. Закрийте кришкою, щоб не попадало повітря і покладіть до холодильника


Через 24 год витягніть кульку з холодильника, обімніть її (добре вимитими руками), ви помітите, як кулька змінила свою структуру і вже майже повністю перетворилась на звичайні дріжджі, запах теж буде притаманний пивним дріжджам. Знову покладіть кульку в той же контейнер, закрийте його герметично і залиште ще на 24 год в холодильнику. От і вся ''арифметика'' - вітаю :-) Ви власноруч виростили живу, ароматну колонію дріжджів! (Якщо на ваших дріжджах з'явилась пліснява чорного, сірого, білого чи взагалі будь-якого кольору, їх не можна використовувати, це значить, що в контейнер був не досить чистим і в нього потрапив бруд з непотрібними нам бактеріями). Найкраще використовувати домашні дріжджі з 3 по 6 день. Тоді вони найсильніші. Власне, зберігати їх можна до 7 днів в холодильнику, або ж до 3 місяців у морозилці (поділіть їх на необхідні вам порції - я ділю по 25г і заморозьте, а потім розморозьте їх в холодильнику і використовуйте, як свіжі). Наступного разу візьміть від приготованих вами дріжджів 25г, і по новому кругу можете готувати дріжджі (додавши знову 25г води і 60г борошна). Смачної Вам випічки :-) (Тісто на таких дріжджах може підростати повільніше, ніж на магазинних, все залежить від якості "стартових" магазинних дріжджів, які ви використали для їх приготування. Я замішую тісто вранці і даю йому необхідний час підрости, іноді досить 2 годин, а буває, що й 3-4 потрібно. Головне, що в результаті будете мати смачну пухку випічку:)


Ось такі готові домашні дріжджі в розрізі

6 коментарів

  1. Iрино,дякую вам за рецепт! А ще хотілось би дізнатись,чому зараз в Італії дефіцит на дріжжі? З чим це пов'язано? І як їх використовують щасливі власники? Невже з лікувальною метою проти коронавірусу?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. доброго дня :-) у зв'язку з карантином і довгими чергами в супермаркети (запускають лиш декілька осіб нараз, а потім одна людина виходить - одна заходить) покупці намагаються закупитись всім необхідним (звісно, більшість купує все в більшій кількості, ніж необхідно). Зараз в деяких магазинах немає борошна, майже ніде немає дріжджів, я ось уже 3 тижні шукаю розпушувач. Їх, звісно, завозять, але швидко розкупляють. Дуже багато італійців в ці дні самі печуть хліб, солодощі, тож борршно, дріжджі і розпушувач скуповуються у великих кількостях, тому й не вистачає на всіх у магазинах

      Видалити
  2. До карантину дріжжі мало хто купував
    А вперші дні почали розкуповувати муку і відповідно дріжжі.в перші неділі полки з мукою майже порожні.Робила закупи 02.04.то вже можна було купити навіть дешеву0.45 s.за 1кг муку.З часом думаю що і дріжжі появиться.Причини ніхто не пояснює.Але вже пояснюють,що дріжжі робити в домашніх умовахне добре.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. В деяких супермаркетах (Еуроспін, наприклад) борошна немає ще від середини лютого. А у великих є, принаймі минулого тижня було різних фірм і видів. З часом все налагодиться, аби було здоров'я :-)

      Видалити
  3. Доброго дня.
    Дякую Іра за твої рецепти! Дуже часто готую і печу по них, а ще цікаво читати описи до кожного твого рецепту.
    Тут в Іспанії також немає дріжджів в магазинах, а все пов'язано з тим що багато батьків з дітьми займаються кулінарництвом, бо зараз усі на карантині і мають часу більш як вдосталь.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. дуже рада, що мої рецепти подобаються :-) так, в Італії причина ''зникнення'' дріжджів теж в тому, що люди почали самі пекти вдома хліб під час карантину

      Видалити



Ми в Instagram

© Італійські голубці. Design by FCD.