Поділіться рецептом :-)

четвер, 21 березня 2019 р.

Дзепполе (Zeppole di San Giuseppe)

заварні тістечка рецепт

19 березня католицька церква присвятила святому Йосифу, а в Італії в цей день святкують ще й День батька. В школах і садочках дітки старанно готують своїм татусям подаруночки, зроблені власними руками, а ще тут є солодка традиція цього свята - символом Дня батька є дзепполе. Хоч назва і звучить дивно і дуже ''не по-нашому'', та такий десерт - то ніщо інше, як заварне тістечко з кремом і черешенькою або вишенькою зверху. Хоча ні, назвати дзепполе простим заварним тістечком буде дуже неправильно, бо то не звичайний десерт, а ціла традиція, яка ''живе'' в Італії вже багато століть. Перші дзепполе з'явились в Неаполі, а потім поширились по всій країні і ось вже скільки часу з року в рік традиційно 19 березня з'являються на прилавках пекарень, магазинів і на домашніх кухнях. Італійці й досі не можуть визначитись з історією походження цього десерту (одна з легенд стверджує, що святий Йосиф, щоб утримувати Марію і маленького Ісусика, окрім теслярства продавав власноруч приготовані смажені палянички, власне, досьогодні вуличні продавці смажених десертів вважають святого Йосифа своїм покровителем). Перші дзепполе були смаженими, але згодом з'явивася їх ''печений'' варіант (мій улюблений). Кожен регіон Італії з часом додав до традиійних дзепполе свою ''родзинку'' - в Римі часто можна зустріти заварні тістечка з кремом всередині (Bignè di San Giuseppe), на Сіцилії в тісто додають рисове борошно і поливають десерт апельсиновим медом, в деяких місцевостях Калабрії начинкою для дзепполе є рікотта, дехто до класичного заварного крему додає шоколад. Та всю цю безліч варіантів характеризує неймовірне поєдняння нейтральної за смаком (але ідеальної за консистенцією) заварної основи, ніжного солодкого крему і вишневої кислинки.

Для заварного тіста потрібно:
  • 150г води
  • 63г масла (саме 63 - то не помилка :-)
  • 1 ч.л. олії
  • 100г борошна
  • 3 яйця
  • щіпка соди
Крем:
  • 500г молока
  • 140г цукру
  • 40г крохмалю (або борошна)
  • 4 жовтки
  • ванілін
  • 2 ч.л. лімончелло (за бажанням) 
+ вишні в лікері/сиропі або коктейльні вишеньки і цукрова пудра для посипання готових тістечок

Приготуйте заварне тісто: в каструлю покладіть масло, долийте воду і олію. Доведіть до кипіння (масло повинно повністю розчинитись)


Як тільки суміш почне кипіти, відразу досипте борошно, швиденько перемішайте, щоб маса була однорідною і відставала від стінок каструлі. Зніміть з вогню


Дайте вистигнути  5 хвилин. Потім додайте яйця і соду, гарно усе перемішайте, щоб вийшло однорідне тісто (воно буде досить липке)


Покладіть тісто в кондитерський мішечок і повитискайте колечка (викладайте їх на деко, застелене пекарським папером на відстані одне від одного)


Випікайте 20-30хв при 200С до золотавого кольору


Поки заварні колечка стигнуть, приготуйте крем: перемішайте жовтки з цукром, ваніліном і крохмалем (або борошном)


Додайте молоко (і за бажанням, лімончелло) і варіть на середньоиу вогні до загустіння. Потім залиште крем вистигнути (накривши його харчовою плівкою або кришкою, щоб на поверхні не утворилась тверда скоринка)


За допомогою кондитерського мішечка витисніть крем поверх заварних колечок (не забудьте заповнити кремом дірочку всередині колечка, тоді тістечко буде і всередині з кремом)


На крем покладіть вишеньку, посипте тістечка цукровою пудрою і смакуйте :-) Дякую, що завітали!

Дописати коментар



Ми в Instagram

© Італійські голубці. Design by FCD.