Поділіться рецептом :-)

понеділок, 27 листопада 2017 р.

Запражка

запражка рецепт соус ікея

Зàпражка - то така-собі економна, супер легка в приготуванні й універсальна смакота, яка має безліч застотувань: вона і смачний соус до макаронів, і оригінальна підливка до вареної картоплі, і мачанка для відвареного м'яска, і навіть на хліб її можна намастити! Такий раритетний делікатес колись готувала моя прабабуся (в селі часу на приготування складних страв по буднях не було, а велику сім'ю годувати чимось треба було, та ще й бажано чимось смачним і ситним:-)). Бабуся досі з вогником в очах згадує, як вона маленькою з батьками, братами і сестрою приходили з городу і "налітали" на запражку з домашнім хлібом :-) І, мабуть, колись багато-пребагато років тому якийсь український емігрант завіз рецепт української запражки аж до далекої Америки (то я жартую, звичайно:-), просто недавно дивилась американського "Мастер - шефа" і там якийсь їхній місцевий повар готував запражку моєї прабабусі! Тільки називав її дуже замислуватим словом "Gravy". А ще шведський варіант запражки продають в ресторанчику всесвітньо - відомого магазину ІКЕА - подають його з фрикадельками і смаженою картоплею. От така проста страва, смак якої підкорив планету вздовж і впоперек :-) 

Щоб приготувати запражку потрібно:
  • 100г масла 
  • 1 велика цибулина 
  • 30-40г борошна (кількість борошна залежить від того, наскільки густу підливку ви хочете приготувати) 
  • сіль, перець 
  • теплий м'ясний бульйон (приблизно 3 склянки) або ж підійде і сік, який залишається після запікання м'яса в рукаві чи фользі, тільки додайте до нього ще води
    Цибульку подрібніть і підсмажте до прозорого кольору в половині масла


Решту масла покладіть разом з борошном в пательню і готуйте, доки масло розтопиться. Гарно все перемішайте і сюди ж додайте смажену цибульку з маслом


Як тільки суміш почне кипіти, залийте все бульйоном, додайте сіль з перцем і варіть на маленькому вогні до загустіння (3-4 хвилини)


Смакота готова! А далі все залежить від вашої фантазії й наявності продуктів - смакуйте запражку з картопляним пюре, котлетками, м'ясом, макаронами або ж просто зі скибочкою хліба :-)

Дописати коментар



Ми в Instagram

© Італійські голубці. Design by FCD.