Поділіться рецептом :-)

четвер, 20 грудня 2018 р.

Пандольче дженовезе (Pandolce genovese)

італійська паска

В Італії немає такої традиції, як у нас в Україні, готувати 12 страв для Святої вечері. Тут усе дуже різниться не лише від регіону до регіону, а навіть від однієї сім'ї до іншої. Однак, є одна спільна традиція - 24 грудня на Святу вечерю місцеві жителі переважно готують рибні страви. Його величність м'ясо залишають на 25 грудня, тобто, для розкішного Різдвяного обіду. Хоча, й Святу вечерю бідною тут зовсім не назвеш - різноманіття страв з морепродуктів, різні гарніри і закуски, ну а на десерт всесвітньо відомі панеттоне і пандоро (хоча у кожного регіону є і своя типова різдвяна випічка). Різдво в Італії (як, зрештою, і в інших країнах) пахне не лише мандаринами, а й корицею, імбиром, медом, мускатним горіхом і іншими ''святковими'' прянощами, які створюють чудову компанію цукатам, сухофруктам і горішкам. Мабуть, книги не вистачить, щоб описати усю багатющу і таку смачну різдвяну італійську кухню! Солоні страви і закуски готуватиму за день до Різдва, а в ''солодкому плані'' до свят я готова :-) Штолленів напекла, панеттоне і пандоро вже декілька днів красуються під ялинкою, прянички теж щасливо лежать в коробочці, чекаючи свят, бабусин різдвяний медівник і різдвяний кекс пектиму післязавтра, а сьогодні черга пандольче дженовезе :-) Це традиційний різдвяний солодкий хліб, який випікають до Різдва в Генуї та усьому регіоні Лігурії. Вперше я спробувала ту смакоту в гостях в наших друзів, які живуть в Римі, але ''перевезли'' сюди з собою традиції своєї рідної Генуї. Хліб настільки ароматний і смачний, що може з гордістю зрівнятись зі славнозвісним панеттоне (його часто  так і називають - Панеттоне з Генуї). В цієї випічки дуже особлива структура тіста, воно виходить по-особливому пружне, а спеції, цукати і горішки роблять той смаколик просто неперевершеним. Готовий хліб зберігається довго, не черствіючи. А смакує ще краще за декілька днів після випікання :-)

Для пандольче дженовезе потрібно:
  • 500г борошна 
  • 150г масла кімнатної температури
  • 130г цукру
  • 230мл теплої води
  • 250г родзинок (залийте їх на 5 хв окропом)
  • 30г свіжих дріжджів
  • щіпка солі
  • 3 ст.л. вина Марсала (я його замінюю коньяком або анісовим лікером)
  • 100г цукатів (в мене апельсинові)
  • 100г горіхів (я додаю лісові і мигдаль)
  • 1 ч.л. меленої кориці 
  • 0,5 ч.л. сухого анісу в зернах
Дріжджі розведіть у теплій воді


Досипте просіяне борошно, цукор, сюди ж покладіть масло, сіль, долийте лікер або коньяк


Замісіть тісто (якщо воно дуже липне до рук, досипте ще трішки борошна). Дайте йому підрости 2 години в теплому місці


Горішки подрібніть (я ріжу їх середніми шматочками)


Тісто, що підросло, трішки його обімніть, додайте корицю, родзинки, горіхи і цукати. Досипте аніс і знову усе замісіть


Зробіть з тіста круглу хлібину, перекладіть її в тортівницю або форму, застелену пекарським папером і дайте знову хлібчику підрости 2 години


Випікайте приблизно 1 годину при 180С. Дайте повністю вистигнути. Найкраще така випічка смакує на наступний, або ж і на третій день після приготування (тоді всі інгредієнти настояться і повністю віддадуть свій багатий смак і аромат) Веселих свят!

Дописати коментар



Ми в Instagram

© Італійські голубці. Design by FCD.