Поділіться рецептом :-)

пʼятницю, 19 січня 2018 р.

Тістечко Картопля

картошка рецепт

Тістечко "Картопля" - то така геніальна простота, яка полонила усіх солодкоїжок радянського і пост - радянського простору. У пекарнях воно рятувало залишки невикористаних бісквітів від викидання і перетворювало їх на справжній шедевр. Мушу сказати, у плані солодощів мені надзвичайно пощастило, бо маю бабусю, яка усе життя пропрацювала кондитером в одному з Тернопільських готелів (тому солодке в нашій хаті було завжди). Пам'ятаю, бабуся часто приймала участь в кондитерських конкурсах і привозила звідти всілякі новинки до того не бачені, пекла нам різні можливі й неможливі лігуміни, а я всеодно найбільше любила найпростішу (і для мене найсмачнішу) "Картоплю". Так той солодкий смак закарбувався в пам'яті, що ця любов, мабуть, назавжди :-) Готую цей десерт лише по бабусиному рецепту (а бабуся готувала по ГОСТу, як і усі інші солодощі в пекарні), тільки пропорції у мене в 10 разів менші: нас-солодкоїжок в домі троє, у бабусі ж порції були на цілий готель. Тістечка завжди вдаються, дуже легко і швидко готуються і ще швидше з'їдаються :-) Ніколи не додаю в начинку "Картопельки" какао, лише в посипку (просто, чомусь, запам'яталась бабусина фраза: "Де ти бачила картоплю, чорну всередині?"), то, звичайно, питання смаку і любителі шоколаду й какао можуть спокійнісінько додати його і в начинку. Смачного!

Щоб приготувати тістечка "Картопля" потрібно:
(Для бісквіту-основи):
  • 3 яйця
  • 90г цукру
  • 75г борошна
  • 15г картопляного крохмалю
(Для крему):
  • 125г м'якого масла
  • 65г цукру
  • 50г згущеного молока (я найчастіше використовую варене, люблю його карамельний присмак в тістечках)
  • 1 ч.л. коньяку або молока
 + 2 ч.л. какао і 2 ч.л. цукрової пудри для обкачування в кінці
Приготуйте бісквіт - основу: збийте яйця з цукром


Додайте просіяне борошно і крохмаль, гарно усе перемішайте і перелийте у форму для випікання (змащену маслом)


Нагрійте духовку до 180С і випікайте бісквіт впродовж 15-20 хвилин. Потім повністю його охолодіть


Подрібінть бісквіт, щоб вийшли крихти (найлегший і найшвидший спосіб - покласти його в блендер, менш ніж за хвилину будете мати ідеальні бісквітні крихти)


Для крему збийте масло з цукром (можна і не збивати, а просто гарно перемішати), додайте згущене молоко і коньяк (або звичайне молоко), усе гарно перемішайте (обожнюю цей крем, їла б його ложками сам, без нічого :-))


Із крему і бісквітних крихт замісіть "тісто", яке добре тримається купки


Приготуйте посипку: перемішайте какао з цукровою пудрою


Мокрими руками сформуйте тістечка і обваляйте їх з усіх сторін в посипці

 

Готові тістечка покладіть в холодильник мінімум на 2 години. Смачного!

2 коментарі



Ми в Instagram

© Італійські голубці. Design by FCD.