Поділіться рецептом :-)

пʼятницю, 25 травня 2018 р.

Запечена риба (Pesce al forno)

риба в духовці з лимоном

Якось, вже традиційно, в п'ятницю в нас рибний день, завжди готуємо щось з рибою, або з морепродуктами. Переважно різними "рибними" приготуваннями займається мій чоловік, він народився і виріс в італійському місті Барі, яке славиться не тільки мощами Святого Миколая Чудотворця, а й смачнючою свіжою рибою і морепродуктами. Коли я вперше гостювала в моїх тоді ще майбутніх свекрів, вони повели мене на екскурсію в порт. Таких дарів моря, які можна знайти зранку в тамтешньому порту, мої очі раніше ніколи не бачили! А ще, ніколи не забуду дивного тоді для мене видовища. Уявіть собі картину: дядечко - рибак бере здоровенного свіжого восьминого і починає бити ним об камінну плиту набережної порту, а потім бере дерев'яну дошку і ще й нею гамселить зі всієї сили. Я дивилась на те все з широко відкритими очима і ніяк не могла второпати, для чого то те все робити! Пам'ятаю, я тоді кажу до свекра: "Навіщо ж той дядько так товче восьминога? Він ж його вже давно вбив!" Свекор сміявся певно з півгодини, а потім пояснив мені, що всі ті "тортури" потрібні для того, щоб восьминіг з резинового "морепродукта" перетворився на неймовірно-ніжний делікатес. А потім гордо так додав: "Справжні суші вигадали в Барі" :-)  (Справа в тому, що місцеві жителі обожнюють морепродукти і свіжу рибу в сирому вигляді.) Я ж виросла на більш "м'ясній" дієті і, мабуть, ніколи не "доросту" до того, щоб з закритими від задоволення очима смакувати сирого морського їжака чи мідію (як то роблять італійці в Барі), а от приготовану рибу і морепродукти просто обожнюю. Добре, що чоловік часто тішить нас, домашніх, власноруч приготованими смаколиками. От і сьогодні зранку сказав: "На вечерю нічого не готуй, я запечу рибу" :-) У мене сьогодні кулінарний відпочинок :-))))

Щоб запекти рибу потрібно:

  • свіжа риба (підійде будь - яка на ваш смак, у мене на фото форель, часто запікаю по цьому рецепту і  скумбрію, і дораду)
  • морська сіль (підійде і звичайна) 
  • 1 лимон (нарізаний тонкими кільцями)
Для соусу (пропорції розраховані на рибину вагою 1,5кг):
  • сік 1 лимона
  • 2 ст.л. подрібненої петрушки
  • сіль, перець, суха мелена паприка
  • 2 ст.л. олії
  • 3 ст.л. білого вина
  • 1 зубок часнику
  • 1 ч.л. гірчиці (вже готової)
  • 1,5 ст.л. меду
Рибу почистіть, помийте, гарно витріть кухонною серветкою, покладіть на деко, застелене фольгою і гарно з обох боків натріть її морською сіллю


Для соусу покладіть разом усі перелічені інгредієнти


І збийте їх блендером до більш-менш однорідного стану


На рибині зробіть декілька поперечних розрізів, вилийте соус поверх риби (ложкою налийте і в середину і в розрізи). Гарно загорніть усе в фольгу і залиште в холодильнику маринуватись на 1 годину


Потім запихніть в розрізи кільця лимона


Знову накрийте фольгою і запікайте в розігрітій до 200С духовці до готовності (моя риба, вагою 1,5кг пеклась приблизно 40 хвилин). Смачного :-)

Дописати коментар



Ми в Instagram

© Італійські голубці. Design by FCD.